Το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει την έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλληλέγγυων στο Εφετείο – Συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Μιλάνο στα εγκαίνια της EXPO 2015 και κατηγορούνται για επεισόδια

foithtes2

Με συγκέντρωση διαμαρτυρία έξω από το Εφετείο, ξεκίνησαν σήμερα οι διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών που καλείται να κρίνει το αίτημα των ιταλικών Αρχών για έκδοση των πέντε φοιτητών προκειμένου να δικαστούν για επεισόδια κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015.

Το αίτημα της Ιταλίας, που εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε φοιτητές πριν λίγους μήνες, αφορά κατηγορίες για αδικήματα σχετικά με “καταστροφές” και “διακεκριμένη αντίσταση” οι οποίες τιμωρούνται στην γειτονική χώρα με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.
Η υπόθεση, που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή καθώς ουσιαστικά αφορά ένταλμα για συμμετοχή σε διαδήλωση, έχει επιμεριστεί να κριθεί σε τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών, σήμερα αύριο και την Δευτέρα υπό διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Κατά την σημερινή συνεδρίαση κρίνεται το ένταλμα για τους δύο από τους φοιτητές , αύριο κρίνεται αυτό για τους άλλους δύο ενώ την Δευτέρα το Συμβούλιο θα κρίνει αυτό του πέμπτου και νεαρότερου όλων 19χρονου φοιτητή.

Από την πλευρά της υπεράσπισης των νεαρών φοιτητών ζητείται να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και οι πέντε να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της. Υποστηρίζουν επίσης οι συνήγοροι των φοιτητών ότι το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την ιταλική Δικαιοσύνη σε βάρος των εντολέων τους , είναι “αόριστο και σαθρό” ενώ τονίζουν πως βρίθει αοριστιών και αντιφάσεων ενώ υποκρύπτει κατασταλτικού τύπου διαδικασίες και ποινικοποίηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδήλωση. Σημειώνουν μάλιστα πως οι εντολείς τους δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα ενώ έβγαιναν από κατηλειμμένο χώρο, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και ενισχύει την πεποίθηση των συνηγόρων ότι πρόκειται για φρονηματικές διώξεις.

Πηγή: www.protothema.gr