Λέσβος: Μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τους ηγέτες του Χριστιανισμού

Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό, αλλά και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας έστειλαν από τη Μόρια της Λέσβου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

7B0B43F7BC01380C2E66FE4E209E8D07

Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του, μετά από την επίσκεψή των τριών ιεραρχών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια.

«Ήρθαμε εδώ για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση. Ήρθαμε για να απευθύνουμε έκκληση να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες είπε ότι «δεν είναι μόνοι» και τους ζήτησε να μη χάνουν την ελπίδα τους. «Περάσατε πολλά δεινά  σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Κάνατε πολλές θυσίες» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ήρθα εδώ για να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω τις ιστορίες σας (…). Ήρθαμε για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές σας».

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο.

«Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που σας καλωσόρισαν», είπε κατά τον χαιρετισμό του.

«Θρηνήσαμε καθώς είδαμε την σκληρότητα των αδελφών μας να κλείνουν τα σύνορα», σημείωσε για να προσθέσει: «Όσοι σας φοβούνται δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας. Ξεχνούν ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία υπερβαίνουν της διακρίσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε παράλληλα ότι η Μεσόγειος «δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος», αλλά «θάλασσα ειρήνης».

«Υποσχόμαστε ότι ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε», κατέληξε απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου».

«Παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη» χαρακτήρισε τη σημερινή πρωτοβουλία στη Λέσβο οΑρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος.

Πηγή: naftemporiki.gr