Πανελλήνιες, Άγχος και μυστικό επιτυχίας!

Πανελλήνιες, μια λέξη που έχει την ιδιότητα να αγχώνει κάποιον και μόνο στο άκουσμα της!

Αν δίνεις φέτος Πανελλήνιες ξέρεις ήδη τι επιπτώσεις έχει αυτό..

Ξέρεις πως ήταν πολύ μεγάλη η θυσία σου να παρατήσεις το αγαπημένο σου σπορ για να προλαβαίνεις να διαβάσεις, πλέον εκτιμάς αυτούς τους καφέδες που έπινες ανέμελος στην αγαπημένη σου καφετέρια και νοσταλγείς αυτές τις στιγμές και ξέρεις οτι Πανελλήνιες και ερωτοτροπήματα είναι λέξεις που δεν συμβαδίζουν μαζί.Και ξέρεις επίσης οτι δίνεις Πανελλήνιες όταν έχεις μείνει πολύ πίσω στα επεισόδια Μπρούσκο..Τι? όχι?

Αγχώθηκες ε? Πίστεψε με δεν υπάρχει λόγος και είμαι εδώ για να σου πώ πως όλοι όσοι σε έχουν αγχώσει για αυτήν την τόσο πιεστική χρονιά που ετοιμάζεσαι να περάσεις απλώς σε τρομοκρατούν θέλοντας να σε κάνουν να το πάρεις πιο σοβαρά!

panellinies

Οι Πανελλήνιες ειναι καθαρά δικό μας θέμα πως θα το χειριστούμε και ποιά θα είναι η απόδοση μας.

Όλοι μας απο πολύ μικρή ηλικία είχαμε στο μυαλό το επάγγελμα που θέλαμε να κάνουμε πχ. Τραγουδίστρια, Δασκάλα, Αστροναύτης, Νυχτερίδα κλπ. Πλέον βρισκόμαστε σε μια ηλικία όπου πρέπει να διαλέξουμε πραγματικά τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, και σε αυτό δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας επιβάλλει την άποψη του, αυτό που θα επιλέξουμε να κάνουμε θα πρέπει να είναι κάτι που αγαπάμε πραγματικά μόνο τότε θα πετύχουμε στην ζωή μας!

Αν πιστεύεις ότι επειδή θα δώσεις Πανελλήνιες θα πρέπει να μείνεις πίσω σε όλα τα υπόλοιπα πράγματα είναι λάθος, οι Πανελλήνιες ναι μεν θα κρίνουν αρκετά πράγματα για το μέλλον σου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μέχρι να δώσεις Πανελλήνιες θα πρέπει να έχεις φτάσει 100 κιλά, να έχεις μηδέν αυτοπεποίθηση και να μην περνά δημιουργικό χρόνο με τον εαυτό σου.Ότι και αν είναι αυτό.Βρές κάτι που σε ευχαριστεί και αφιέρωσε μια ώρα για να το κάνεις θα δείς οτι μετά θα νιώθεις πολύ πιο ωραία και θα έχεις και περισσότερο ενέργεια για διάβασμα.Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή μας και καλό θα είναι να ενυδατώνουμε συχνά τον οργανισμό μας για να μην παθαίνει αφυδάτωση.

Οπως τονίζει η διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη

(1-2 φορές την εβδομάδα θα πρέπει να καταναλώνουν όσπρια, καθώς αποτελούν πολύ καλό συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης, ενώ σπανιότερα θα πρέπει να βάζουν στο τραπέζι κόκκινο κρέας. Κι αυτό γιατί επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μία δίαιτα πλούσια σε κορεσμένο λίπος – κυρίως κόκκινο κρέας- επιβαρύνει τη νοητική λειτουργία. Αλλες μελέτες πάλι τονίζουν ότι η επαρκής πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά) μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σωστής πνευματικής λειτουργίας αλλά και να ανεβάσει τη διάθεση. Οσο για το άγχος, μπορεί να αποφευχθεί καταναλώνοντας αντιοξειδωτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, χυμοί), οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.)

Το άγχος σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτο για αυτό και θα ήθελα να αναφέρω κάποιους γενικούς τρόπους αντιμετώπισης του.Πρέπει βέβαια να λαμβάνεται υπόψιν η μοναδική προσωπικότητα κάθε παιδιού.Αν ο έφηβος αδυνατεί να διαχειριστεί το άγχος του σε βαθμό που τα συμπτώματα του προκαλούν προβλήματα στη συναισθηματικη του λειτουργικότητα καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Βέβαια αν κάποιος έχει σωστό πρόγραμμα και μπορεί να τα βγάζει πέρα μπορεί να συνδιάσει τα πάντα.Και ταξίδι και διάβασμα.Και σχέση και διάβασμα.Και νυχτερινοί εξόδοι και διάβασμα.Όμως αυτο πολλές φορές έχει επιπτώσεις αν δεν βάλεις μέτρο.

1.Πρώτα απο όλα η καλή προετοιμασία και οι συχνές επαναλήψεις μειώνουν το άγχος.Αυτό γίνεται πολύ εύκολα όταν έχεις οργάνωση στο πρόγραμμα σου ,είσαι συνεπής και δεν αφήνεις κενά στην ύλη.

*Αν πάλι είσαι απο τους μαθητές που έχεις ήδη κάποια κενά και τώρα συνηδητοποιείς την σοβαρότητα της κατάστασης και πάλι θέλει οργάνωση, αφιέρωσε ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσεις να μάθεις κάποια πιο βασικά πράγματα και η τύχη ίσως να είναι με το μέρος σου!

2.Είναι πολύ βοηθητικό να μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι, η απομόνωση είναι κάτι που συμβάλλει αρνητικά και αυξάνει το άγχος σου!

3.Πρέπει να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον εμπιστεύεσαι.Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ξέρει μια σωστή απάντηση να μην την λές γιατί πιστεύεις οτι είναι λάθος και τελικά οταν ακούς να την λέει άλλος και είναι σωστή να τρελένεσαι?

Είμαι σίγουρη πολλές φορές! Δεν πρέπει να επικρίνεις τον εαυτό σου.Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες και στόχους με βάση τις ικανότητες σου!

*Αν είσαι μαθητής/τρια που όλη τη χρονιά έβρισκες δικαιολογίες για να μην διαβάσεις και θές τώρα να περάσεις Ιατρική ή Νομική τότε μάλλον δεν είσαι και τόσο ρεαλιστής/στρια.

Τα καλύτερα έρχονται σε αυτούς που δουλεύουν σκληρά!

4.Όπως προανέφερα είναι πολύ σημαντικό να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτο σου ώστε να χαλαρώνεις.Τίποτα δεν θα γίνει σωστά κάτω απο πίεση ούτε μπορείς να τους ευχαριστείς όλους με βάση τις δικές τους προσδοκίες!

5.Αν την ώρα που έχεις ξεκινήσει και γράφεις και νιώθεις έντονο άγχος πάρε βαθιές ανάσες και τα σωματικά συμπτώματα θα υποχωρήσουν μετά απο λίγο.Αν δεν θυμάσαι κάποιο θέμα μην χάνεις χρόνο και πήγαινε στο επόμενο.Στο τέλος της εξέτασης επιβράβευσε τον εαυτό σου για ότι κατάφερε ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

Ααα και τώρα που το θυμήθηκα η Νούμερο 1 αιτία που δεν θα περάσουν φέτος πολλά παιδιά είναι το Survivor..Παιδιά με μέτρο, εγώ ευτυχώς απο αυτό έχω γλιτώσει εφόσον δεν μου αρέσει καθόλου αλλά ανήκω στο 1% του πληθυσμού που δεν βλέπει για αυτό προσοχή, εκτός αν το Survivor είναι η μοναδική ώρα που σας αφιερώνετε για χαλάρωση!

Και θυμίσου, το ότι σε όλο το γυμνάσιο και το λύκειο έπαιρνες 20άρια δεν έχει καμία σχέση με τις Πανελλήνιες.

Οι Πανελλήνιες δεν συνδέονται με την αξία των μαθητών ως άτομα ούτε η αποτυχία ή η επιτυχία καθορίζουν την αυτοεκτίμηση τους!Κρίνονται μόνο για τις γνώσεις τους στα συγκεκριμένα αντικείμενα την συγκεκριμένη στιγμή.

Το σημαντικό είναι μετά απο αυτήν την διαδικασία να κρατήσουμε ότι είναι σημαντικό να βάζουμε στόχους στην ζωή μας λαμβάνοντας αποφάσεις και παίρνοντας πρωτοβουλίες καθώς εισερχόμαστε στην ενήλικη φάση της ζωής μας!

Νιώθεις και εσύ αυτό το συναίσθημα που θέλεις να πάς να γράψεις όλα όσα έχεις μάθει ως τώρα,να τα σβήσεις εντελώς απο το μυαλό σου και μετά να περάσεις το πιο ξέφρενο καλοκαίρι?

Και εγώ!

Τα καλύτερα έρχονται, κάθε ώρα που περνάει είναι όλο και πιο κοντά..Σύντομα το μόνο άγχος που θα έχεις είναι ποιό μαγιό να βάλεις και σε ποιό beach party να πας πρώτα.

Αυτά απο εμένα ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο και ζητώ συγνώμη απο τα παιδιά που μου το ζητούσαν καιρο τώρα το συγκεκριμένο θέμα αλλά καταλαβαίνετε πανελλήνιες..

Καλή Επιτυχία σε όλους μας, Πίστεψε στον εαυτό σου και όλα μπορούν να γίνουν.

Σιγά μην κλάψεις σιγά μην αγχωθείς!