Λαμπρές εκδηλώσεις για το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές του πανέμορφου νησιού της Κέρκυρας που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.

Αγιος-Σπυρίδωνας

Αγιος-Σπυρίδωνας1

Οι εορτασμοί για το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ότι πιο μουσικό και εντυπωσιακό έχει να επιδείξει το νησί των Φαιάκων τις ημέρες του καλοκαιριού, αποτελεί για όλους μία μεγάλη χαρμόσυνη γιορτή, αλλά πάνω απ’ όλα χαρακτηρίζεται από το βαθύτατα κατανυκτικό αίσθημα που κυριεύει τόσο του ντόπιους όσο και τους επισκέπτες που με αφορμή το σπουδαίο γεγονός κατακλύζουν το νησί ερχόμενοι απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Αγιος-Σπυρίδωνας4

Αγιος-Σπυρίδωνας6

Οι εορτασμοί καθιερώθηκαν από το 1717 και γίνονται σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τους Οθωμανούς χάρη στο 40ήμερο κατακλυσμό, το Θαύμα δηλαδή που αποδόθηκε στον πολιούχο της Κέρκυρας Άγιο Σπυρίδωνα και ανάγκασε τους πολιορκητές να οπισθοχωρήσουν οριστικά. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα που με αφετηρία και τελικό σταθμό το Ναό του Αγίου πέρασε από όλους τους μεγάλους δρόμους της Σπιανάδας και από την πλατεία Λιστόν με συνοδεία τις εφτά φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού.

Αγιος-Σπυρίδωνας10

Αγιος-Σπυρίδωνας9

Στα πλαίσια της επετείου πραγματοποιήθηκαν επίσης τρεις συναυλίες στις 10, 11 και 12 του μηνός που γέμισαν τους δρόμους της πόλης της Κέρκυρας με τους ήχους των χάλκινων πνευστών, ενώ από την παραμονή των εορτασμών μπορούσε κανείς να γευτεί τους λαχταριστούς λουκουμάδες που παραδοσιακά προσφέρονται τις ημέρες αυτές. Δεν έλειπαν επίσης οι χαρακτηριστικές κερκυραϊκές συνήθειες, όπως το πορφυρό χρώμα που δέσποζε στα παράθυρα των σπιτιών σε κάθε καντούνι.

——

Κείμενο: Χρύσα Γούτα 
Φωτογραφίες: Ευανθία Τζιτζή