Oktoberfest 2017: Η γιορτή της Μπύρας από 14 Σεπτεμβρίου μέχρι 4 Οκτωβρίου

Το Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest) είναι μια μεγάλη γιορτή μπύρας που πραγματοποιείται στο Μόναχο κάθε χρόνο στην περιοχή Theresienwiese.

Το φεστιβάλ διαρκεί δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Μάλιστα, κι άλλες πόλεις στον κόσμο διαθέτουν επίσης ανάλογες γιορτές, εμπνευσμένες από αυτή του Μονάχου.

Αρχικά, το Oktoberfest του Μονάχου διαρκούσε δεκαέξι ημέρες έως και την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Το 1994, το πρόγραμμα αυτό όμως τροποποιήθηκε προς απάντηση για την επανένωση της Γερμανίας, έτσι ώστε, αν η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου συμπίπτει με την 1η ή τη 2η, τότε το φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου (ημέρα της γερμανικής ενοποίησης). Έτσι, το φεστιβάλ διαρκεί 17 ημέρες, όταν η πρώτη Κυριακή είναι η 2α Οκτωβρίου και 18 ημέρες όταν είναι η 1η Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκειά του, όλες οι ζυθοποιίες του Μονάχου προσφέρουν άφθονη ποσότητα μπύρας στους επισκέπτες που έφταναν τα 2-3.000 ατόμων. Μάλιστα, για να τιμήσουν τους παλιούς καλούς καιρούς, κάποιοι σερβιτόροι αλλά και αρκετοί επισκέπτες φορούν τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες.

Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, κατά τη διάρκεια του Οctoberfest καταναλώνονται περίπου 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, τα οποία παράγονται από τις τοπικές ζυθοποιίες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, ότι στο φεστιβάλ αυτό επιτρέπεται να σερβίρεται μόνο μπύρα που παρασκευάζεται μέσα στα όρια της πόλης του Μονάχο, η οποία ορίζεται ως Oktoberfest Beer.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές γεύσεις. Η λιχουδιά βέβαια που κυριαρχεί είναι το λουκάνικο, που καταναλώνεται από χιλιάδες επισκέπτες. Υπάρχουν φυσικά το κοτόπουλο και η ψημένη ουρά βοδιού ως εναλλακτικές λύσεις για όσους επιθυμούν να γευτούν κάτι άλλο.