3 Αλήθειες για τη φοιτητική ζωή!

Μήπως η φοιτητική ζωή και η απλή αναφορά της λέξης “πανεπιστήμιο” στέλνει στα ύψη την πίεση σου; Αν ναι, τότε ήρθες στο σωστό μέρος.

Εάν περιμένετε την τυπική ανάρτηση “Συμβουλές για το πώς να επιβιώσετε στο πανεπιστήμιο”, σταματήστε αμέσως να διαβάζετε. Δεν χρειάζεται πάρα πολύ προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα σεμινάριο όπως αυτό: πηγαίνετε στην αίθουσα, διαβάστε σκληρά, φάτε σωστά, κοιμηθείτε αρκετά και διασκεδάστε. Χασμουρητό! 


Ως φοιτήτρια πανεπιστημίου, που υπήρξα μέχρι πρόσφατα,  μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι συμβουλές όπως αυτές όχι μόνο θα σας βομβαρδίσουν, αλλά επίσης δεν θα καταλάβετε εύκολα την  πολυπλοκότητα της ζωής στο πανεπίστημιο. Αλλά γι ‘αυτό είμαι εδώ. Σήμερα πρόκειται να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις συμβουλές μου για την αντιμετώπιση του πρωτοεμφανιζόμενου έτους!Αλλά πιστέψτε με: το πανεπιστήμιο δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται.


1. Χαιρέτισε τις μέρες του λυκείου σου – και τους φίλους σου στο λύκειο

Πες ότι δεν είναι έτσι! Πώς θα αντεπεξέλθεις χωρίς όλους τους φίλους που έχεις κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Η απάντησή μου: θα είσαι καλά.  Είτε πηγαίνετε σε πανεπιστήμιο,  είτε σε ιεκ, μεγάλο ή μικρό, όλοι οι άλλοι γύρω σου αισθάνονται ακριβώς όπως κι εσύ: χαμένοι. Ξέχασε ποιος ήσουν στο λύκειο ή την κλίκα στην οποία ανήκες, γιατί κανείς δεν πρόκειται να νοιαστεί.


Συγγνώμη, αν ακούγεται λίγο σκληρό, αλλά είναι η αλήθεια. Κανείς δεν πρόκειται να νοιαστεί αν ήσουν αρχηγός  της ποδοσφαιρικής ομάδας σας ή αν ήσουν ο πρόεδρος στο δεκαπενταμελές. Κανείς δεν ξέρει για εκείνη τη στιγμή στην τελευταία τάξη όταν έλυσες την πιο δύσκολη άσκηση στα μαθηματικά ή για τη στιγμή που η φωνή σου έσπασε τόσο δυνατά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.


Το πανεπιστήμιο είναι μια εποχή αυτοανακάλυψης, μια εποχή που μπορείς να ξεχάσεις τις ετικέτες και τις κρίσεις των άλλων και να είσαι μόνος σου.  Κάθισε  δίπλα σε κάποιον και γνώρισε τον εαυτό σου, δεν είναι “περίεργο” να είσαι φιλικός. Απλά μην φοβάσαι να είσαι  ο εαυτός σου!

2. Πανεπιστήμιο: η ακαδημαϊκή σου κλήση αφύπνισης


Στο λύκειο τα πράγματα δεν είναι τόσο οργανωμένα, όσο αφορά την ακαδημαϊκή μας κλίση και ταυτότητα.Στα 15, 16, 17 είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις τι επάγγελμα,θέλεις να ακολουθήσεις σε όλη σου την ζωή.

Επίσης στα μαθητικά χρόνια, οι πιο πολλοί μαθητές, περνάνε τα μαθήματα, πάρα πολύ εύκολα και με ελάχιστο διάβασμα, μια νοοτροπία, που τους ακολουθεί και στην φοιτητική ζωή τους.
Κι όμως αυτό είναι λάθος. Έτσι κανείς δεν είναι προετοιμασμένος, μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο, για τον φόρτο εργασίας, αλλά δεν έχει ιδέα για το πώς να διαχειριστεί τον χρόνο του, ώστε να μπορέσει να ισορροπήσει την κοινωνική του ζωή με την ακαδημαϊκή του ζωή.


Αλλά δεν είναι πολύ αργά για εσένα! Φτιάξε ένα πρόγραμμα, κράτα ημερολόγιο για το πρόγραμμα σπουδών, για τα μαθήματα και φρόντισε να έχεις λίγο χρόνο, που θα τον αφιερώνεις στις εργασίες σου, εγκαίρως. Αυτό θα σε βοηθήσει  να αναπτύξεις δεξιότητες σχεδιασμού και διαχείρισης χρόνου, εκτός του ότι θα είσαι συνεπής στην σχολή σου.


Επίσης, βεβαιώσου ότι πηγαίνεις στην αίθουσα! Όταν λέω «πηγαίνεις στην αίθουσα», αναφέρομαι στην πραγματικότητα να κάθομαι και να προσέχω το μάθημα, να μην εμφανίζομαι για παρακολούθηση και μετά να γλιστράω έξω από την τάξη, όταν κανείς δεν κοιτάζει. Φρόντισε  να έχεις καλές σημειώσεις, να εκτυπώνεις οποιοδήποτε πρόσθετο υλικό έχει δημοσιεύσει ο καθηγητής στο διαδίκτυο, να διαβάσεις το βιβλίο και να μην φοβάσαι ποτέ να ζητήσεις βοήθεια ή διευκρινίσεις. Οι περισσότεροι καθηγητές θα χαρούν να σε βοηθήσουν. 

3. Μανιακός ή φίλος; Διάλεξε έναν συγκάτοικο που σου ταιριάζει

Όταν μιλάω στους περισσότερους απόφοιτους λυκείου, ο μεγαλύτερος φόβος τους για την έναρξη του πανεπιστημίου το φθινόπωρο είναι ο συγκάτοικός τους. Τι γίνεται αν είναι τρελοί; Τι γίνεται αν δεν τα καταφέρουμε; Είμαι εδώ για να σας πω ότι μπορείτε να αποφύγετε εντελώς αυτές τις πιέσεις.

Αυτές τις μέρες, το να βρεις τον τέλειο συγκάτοικο είναι πιο εύκολο από ποτέ. Υπάρχει για παράδειγμα η ιστοσελίδα sygkatoikos.com ή μπορείς και μέσω Facebook, να αλληλεπιδράσεις με άλλους φοιτητές που είναι στην ίδια πόλη ή σχολή σου και να βρεις τον συγκάτοικο που σου ταιριάζει. 


Αν πάλι βρεις κάποιον συγκάτοικο, που δεν ταιριάζεις και τόσο, μην πανικοβληθείς! Δοκίμασε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ή τις διαφωνίες σας για να φτάσετε σε ένα σημείο που και οι δύο είστε άνετοι. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, δοκιμάστε να μιλήσετε με κάποιον στην εστία σας σχετικά με την εναλλαγή συγκατοίκων. Ανεξάρτητα από το αν σου αρέσει ο συγκάτοικος σου ή όχι, βεβαιώσου ότι έχεις φίλους που μπορείς να επιστρέψεις σε περίπτωση που τα πράγματα δεν λειτουργούν. Εναπόκειται σε εσένα να αποφασίσεις με τι είδους άτομα θα περιβάλλεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του πανεπιστημίου. 


4. Άγχος εναντίον διασκέδασης: πόσο είναι πάρα πολύ;

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νέοι. Είναι εύκολο για το “Θα το κάνω αύριο” να γίνει “θα το κάνω την επόμενη εβδομάδα” και παρόλο που δεν μπορείτε να το κάνετε σε μεγάλο βαθμό, η αναβλητικότητα είναι κάτι που οι φοιτητές είναι πραγματικά, πολύ καλοί.

Η ανεξαρτησία είναι σαν ναρκωτικό και μερικοί φοιτητές δεν συνειδητοποιούν τη σημασία της μελέτης και της εργασίας σκληρά μέχρι να καθίσουν σε μια τελική εξέταση κοιτάζοντας τη σελίδα σαν να είναι γραμμένη σε ξένη γλώσσα.

Η  εργασία πρέπει να είναι από τις πρώτες σας προτεραιότητες στο πανεπιστήμιο και οι δεξιότητες και οι γνώσεις που αποκτάτε θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την επιτυχία σας σε μια καριέρα αργότερα στη ζωή.