Παιδιά και καραντίνα | 6+1 προτάσεις για την απασχόλησή τους

Είστε στο σπίτι με τα μικρά παιδιά και δεν ξέρετε πώς να τα απασχολήσετε δημιουργικά; Έχεις αδερφάκι σε μικρή ηλικία και θέλεις να περάσεις όμορφα μαζί του; Να μερικές ιδέες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε παιδάκια προσχολικής ηλικίας!

Τις δύσκολες μέρες που ζούμε λόγω πανδημίας είναι πολύ σημαντικό να αξιoποιήσουμε το χρόνο μας με τα παιδιά μας δίνοντάς τους πρωτοβουλίες.

1) Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι απαραίτητα στην παιδική ηλικία. Μέσα από αυτά τα παιδιά μαθαίνουν την υπομονή, τη διαχείριση της ήττας και προάγουν την ομαδικότητα! Γίνετε, λοιπόν, ομάδα μαζί με τα παιδιά, δείξτε εμπιστοσύνη και παίξτε επί ίσοις όροις μαζί τους διασκεδάζοντας.

2) Φτιάξτε γλυκά μαζί τους

Έρχονται τα Χριστούγεννα , η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου, η αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Είναι η ιδανική περίοδος να φτιάξετε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και ό,τι άλλο γλυκό σας αρέσει! Τα παιδιά τρελαίνονται να βοηθούν, να νιώθουν ότι προσφέρουν! Έτσι, μπορούν να γίνουν, οι καλύτεροι βοηθοί σας στην κουζίνα πάντα με ασφάλεια και επιτήρηση.

3) Γυμναστείτε μαζί με τα παιδιά!

Αν είσαι αθλητικός τύπος και κάνεις τη γυμναστική σου στο σπίτι, ήρθε η στιγμή να γυμναστείς μαζί με την οικογένειά σου! Μπορείς να δείξεις τις ασκήσεις που κάνεις στα παιδιά, με προσοχή να είναι απλές. Πίστεψέ με τα παιδιά θα χαρούν πολύ να γυμναστούν μαζί σου και το σπίτι θα γεμίσει με πολλή χαρά!

4) Κάντε χειροτεχνίες μαζί!

Τα παιδιά θέλουν να ασχολούνται πολύ με τη ζωγραφική! Άλλωστε, η ζωγραφιά είναι ο πρώτος τρόπος έκφρασής τους! Ζωγραφίστε μαζί τους, κόψτε σχέδια, κολλήστε τα σε πολύχρωμα χαρτόνια, κάντε κατασκευές και στολίστε το σπίτι σας με πανέμορφες δημιουργίες! Νιώθουν «μεγάλοι καλλιτέχνες» και με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους.

5) Ανάγνωση παραμυθιών

Το παραμύθι είναι πολύ σημαντικό εργαλείο στην παιδική ηλικία. Μέσα από αυτό μεταφέρονται μηνύματα έμμεσα στα παιδιά που τα βοηθούν στη συναισθηματική τους εξέλιξη. Ένα παραμύθι είναι αρκετό την ημέρα και μπορείτε να αναλάβετε ρόλους ηρώων της ιστορίας και το παραμύθι να εξελιχθεί σε θεατρικό με ηθοποιούς…. Εσάς!

6) Μιλήστε με τα παιδιά

Είναι η ιδανική περίοδος, τώρα που οι περισσότεροι δουλεύετε από το σπίτι να ενισχύσετε το διάλογο με τα παιδιά. Να τα ακούτε, να τους αφήνετε το χρόνο να εκφραστούν, να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους και να τους δίνουμε το χρόνο να μας μιλήσουν για ότι θέλουν και ότι τους απασχολεί. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και εξασκείται ο προφορικός λόγος.

7) Δώστε αγάπη στα παιδιά!

Είναι το σπουδαιότερο πράγμα που πρέπει να νιώθουν τα παιδιά. Πείτε τη λέξη «σ’ αγαπώ», δώστε πολλές αγκαλιές και τρυφερότητα. Δεν εννοούνται, αντιθέτως τα παιδιά νιώθουν συναισθηματική ασφάλεια με αυτόν τον τρόπο. Έτσι δημιουργούνται στενοί δεσμοί στην οικογένεια που αναπτύσσονται όσο μεγαλώνουν. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται καθημερινά, ανεξαρτήτως καραντίνας!

Γεμίστε λοιπόν όμορφες στιγμές με τα παιδιά γιατί αυτές θα είναι και οι αναμνήσεις τους!!!

Μ.Μ.