Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας το 2021, πρέπει να ειδωθεί ως ευκαιρία, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ισότητα των φύλων.

pagkosmia hmera ths gynaikas

Κάθε χρόνο, η 8η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε όλο τον κόσμο. Γιορτάζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή καθώς και στο επαγγελματικό περιβάλλον. Η ημέρα σηματοδοτείται επίσης ως έκκληση για δράση για την επιτάχυνση της ισότητας των φύλων.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επισημαίνει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη πανδημία του Covid-19.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας χρονολογείται πίσω στις 28 Φεβρουαρίου 1909, όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής όρισε αυτήν την ημέρα, προς τιμήν της απεργίας των εργαζομένων στη βιομηχανία ενδυμάτων, στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, οι πρώτοι επίσημοι εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκαν το 1911, όταν γυναίκες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ελβετία) συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.

Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν δικαίωμα ψήφου και θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Οι γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν επίσης για διακρίσεις λόγω φύλου στην εργασία και για ίση αμοιβή.

Μια άλλη σημαντική διαδήλωση στην Ευρώπη, που χρονολογείται στις 8 Μαρτίου 1917, ήταν η διαδήλωση με συμμετέχουσες τις γυναίκες εργαζόμενες στην κλωστοϋφαντουργία στην Αγία Πετρούπολη.

international womens day

Σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, προορίζεται για τον εορτασμό της γυναικείας φύσης και την αναγνώριση των επιτευγμάτων της, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διακρίσεις – εθνικές, γλωσσικές, πολιτιστικές, οικονομικές ή πολιτικές. Είναι μέρα αναγνώρισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Οι εορτασμοί της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας έχουν πλέον γίνει εθνική εορτή σε πολλά έθνη. Ωστόσο, εξακολουθεί να αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από πολλές χώρες, καθιστώντας την ως μια ημέρα διαμαρτυρίας.

Το θέμα της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021

«Οι γυναίκες στην ηγεσία: Η επίτευξη ίσου μέλλοντος σε έναν κόσμο με COVID-19» είναι το θέμα για τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας. Υπογραμμίζει πώς οι γυναίκες μπορούν να είναι ίσοι εταίροι στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ειδικά εκείνες που αφορούν τη χάραξη πολιτικής. Φέτος, πρέπει να έρθουν στο φως οι τεράστιες προσπάθειες γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, για τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος και ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19.

Μιλώντας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021, η Εκτελεστική Διευθύντρια των Γυναικών του ΟΗΕ, Phumzile Mlambo-Ngcuka, λέει:

«Χρειαζόμαστε την εκπροσώπηση των γυναικών που αντικατοπτρίζει όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλη την ποικιλομορφία και τις ικανότητές τους και σε όλες τις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα έχουμε πραγματική κοινωνική αλλαγή που ενσωματώνει τις γυναίκες στη λήψη αποφάσεων ως ίσες και ωφελεί όλους μας“.

H Google έχει αφιερώσει στην σημερινή ημέρα, το παρακάτω doodle της!