4 Αγαπημένοι Αρχαιολογικοί Χώροι Στην Καρδιά Της Αθήνας

Το lockdown μπορεί να παραμένει, αλλά οι τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν πως οι επιλογές μας για βόλτες, πληθαίνουν!! Καλές οι πλατείες και τα πάρκα, αλλά μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού και τόσες μετακινήσεις «6», έχουμε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια.

Έχετε σκεφτεί πόσοι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας, περιμένοντας μας να τους ανακαλύψουμε, να τους περπατήσουμε και να μάθουμε λίγη ιστορία παράλληλα;

Ακόμα και για τους μη λάτρεις των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, μια επίσκεψη στους παρακάτω χώρους, θα σας αναζωογονήσει!

Λόφος Φιλοπάππου – Πνύκα – Λόφος των Νυμφών

Ο Λόφος Φιλοπάππου δεν είναι ένας μόνος και έρμος λόφος, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται από τρεις λόφους, γνωστούς σε όλους σας! Πρώτος, είναι ο λόφος της Πνύκας (εδώ θα βρισκόσουν αν συμμετείχες στην Εκκλησία του Δήμου και ήθελες να αγορεύσεις ή να παρακολουθήσεις ρήτορες και πολιτικούς της εποχής), δεύτερος είναι ο λόφος των Νυμφών (γνωστός για το Αστεροσκοπείο – fun fact: κοντά στο Αστεροσκοπείο, βρίσκεται ένας οβελίσκος, ο οποίος δείχνει τα 4 σημεία του ορίζοντα, ακριβώς όπως υπολογίστηκαν από τον πρώτο αστρονόμο Μέτων τον Αθηναίο) και τελευταίος, ο λόφος Φιλοπάππου, με το τεράστιο μνημείο (10 μέτρων!) στην κορυφή του. Πέρα από την υπέροχη θέα της Αθήνας, το ιστορικό υπόβαθρο και τα όμορφα μονοπάτια, χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο για να σας πείσουμε να τον επισκεφτείτε;;

Αρχαία Αγορά

Την Αρχαία Αγορά, την έχετε διασχίσει όλοι σας με τον Ηλεκτρικό της γραμμής 1! Πόσοι όμως από εσάς, την έχετε περπατήσει και έχετε ανακαλύψει τα μυστικά της;; Αν η ημέρα προσφέρεται, πάρτε το καπελάκι σας, το μπουκαλάκι με το νερό σας και φύγαμε για Αρχαία Αγορά. Πέρα από την ιστορία της – κέντρο της αρχαίας Αθήνας, όπου περιελάμβανε τα δημόσια κτήρια της εποχής- , μπορείτε να δείτε από κοντά τον περίφημο ναό του Ηφαίστου ή Θησείο, ο οποίος έδωσε το όνομά του στην ομώνυμη περιοχή. Μη παραλείψετε να επισκεφτείτε τη στοά του Αττάλου, που βρίσκεται στην άκρη της Αγοράς. Κυριολεκτικά, μπορείτε να δείτε κομμάτια οστράκων που χρησιμοποιήθηκαν για τον εξοστρακισμό των πολιτών!

Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού

Όλοι έχετε περάσει απ’έξω! Πάω στοίχημα πως κανείς σας δεν έχει μπει μέσα! Αρχικά, για να τον εντοπίσετε, δεν θα δυσκολευτείτε διόλου! Βρίσκεται στον πεζόδρομο (της Ερμού) που ενώνει το Θησείο με τον Κεραμεικό (Γκάζι).

Ένας ιδιαίτερος χώρος, ανεξερεύνητος από πολλούς, με ενδιαφέροντα πραγματάκια να ανακαλύψετε.

Ακρόπολη

Για προφανείς λόγους, δεν γινόταν να λείπει από αυτή τη λίστα ο νούμερο 1 αρχαιολογικός χώρος της χώρας μας! Παρθενώνας, Ερεχθείο, Προπύλαια, Ναός της Αθηνάς Νίκης, πάνω στο βράχο, Θέατρο του Διονύσου και Ηρώδειο στους πρόποδες του βράχου.

Το αριστούργημα του χρυσού αιώνα της αρχαιότητας (5ος αιώνας π.Χ.) στέκει ακόμα, παρά τις κακουχίες που τον βρήκαν στα χρόνια που πέρασαν. Κάθε φορά πάνω στο βράχο, ανακαλύπτεις και κάτι νέο. Ειδικά αν έχετε να πάτε από το σχολείο….