Η Ζωή Μετά Τις Πανελλήνιες! Τι Επιλογές Έχω;

Η περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων τελείωσε και οι φετινές επιπτώσεις της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εμφανείς. 

h zwh meta tis panellinies

Όπως τονίζει και το Υπουργείο Παιδείας: «Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110%  της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος».

Με βάση αυτό το σύστημα, πολλοί μαθητές αποκλείστηκαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και καλούνται να αναζητήσουν αλλού το μέλλον τους. Οι επιλογές μετά το Λύκειο, δεν περιορίζονται αυστηρά και μόνο στα ΑΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια της χώρας, υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα γούστα! Πάμε να τις δούμε! 

  1. Πανελλήνιες για 2η φορά. Αν έχεις βάλει στόχο μια σχολή και δεν τα κατάφερες φέτος, υπάρχει πάντα η επιλογή να δώσεις ξανά πανελλήνιες εξετάσεις την επόμενη χρονιά. Είναι ψυχοφθόρα διαδικασία, αλλά αν το θέλεις πολύ, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει! 
  2.  ΙΕΚ: Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τα ΙΕΚ αποτελούν χρόνια ολόκληρα, τον βασικό φορέα παροχής μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μπορείς να βρεις την ειδικότητα που σου ταιριάζει, να σπουδάσεις 5 εξάμηνα και να αποφοιτήσεις με αναγνωρισμένα πιστοποιητικά (Δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, κτλ). Επιπλέον, εκτός από τα Ιδιωτικά ΙΕΚ, μπορείς να βρεις πληθώρα δημοσίων ΙΕΚ, στον παρακάτω σύνδεσμο
  3. Ιδιωτικά Κολλέγια. Τα ιδιωτικά κολλέγια, συνεργάζονται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, και παρέχουν, εκπαίδευση ανωτάτου επιπέδου. Το κόστος διαφέρει ανάλογα με τη σχολή που θα επιλέξεις. Στα θετικά τους εντάσσονται, η ποιότητα των σπουδών και η εγγύτητα στον τόπο κατοικίας σου. 
  4. Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Το ΕΑΠ, αποτελεί ένα πανεπιστήμιο ισότιμο με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Ελλάδας, και παρέχει εξ’αποστάσεως μαθήματα έναντι αντιτίμου ανά θεματική ενότητα. Είναι μια πολύ καλή επιλογή, που δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία των φοιτητών και διαθέτει μια μεγάλη γκάμα επιλογών για να σπουδάσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δεις εδώ
  5. Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Για τους πολύ αποφασισμένους (και διαθέτοντες οικονομική άνεση), σας προτείνουμε την επιλογή να αναζητήσετε το μέλλον σας σε κάποιο πανεπιστήμιο του Εξωτερικού. Με τη Μ.Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, να βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών πολλών φοιτητών, η φοίτηση σε μια ξένη χώρα, είναι μια τέλεια πρόκληση για κάθε απόφοιτο μαθητή που θέλει να βιώσει την «ανεξαρτησία» του, να σπουδάσει αυτό που θέλει και να έχει καλύτερες εργασιακές προοπτικές. 

Το μέλλον είναι στα χέρια σας και οι πανελλήνιες δεν είναι αυτές που θα κρίνουν την πορεία σας. Αναζητήστε αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε στη ζωή σας και κυνηγήστε το όνειρο με όλες σας τις δυνάμεις!