Έκτακτη Εθελοντική Αιμοδοσία την Πέμπτη 19 Αυγούστου

Η περίοδος του φετινού Αυγούστου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και έχει φέρει σε ευάλωτη θέση πολλούς συμπολίτες μας, καθιστώντας αναγκαία την κινητοποίηση των κοινωνικών μας αντανακλαστικών που μας καλούν να δώσουμε ελπίδα μέσα από το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας!

ethelontikh aimodosia

Ο πρωτοφανής και παρατεταμένος καύσωνας, οι πυρκαγιές που πλήττουν με σφοδρότητα πολλές περιοχές της χώρας μας δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και την  ψυχολογία των πολιτών αλλά και η αρνητική εποχικότητα του καλοκαιριού που ούτως ή άλλως μειώνει την προσέλευση των εθελοντών στις αιμοδοσίες, έχουν προκαλέσει συνδυαστικά μεγάλη μείωση στα αποθέματα αίματος! Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία SARS-CoV-2 εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Οι εκκλήσεις των υπηρεσιών αιμοδοσίας και των συλλόγων όλης της χώρας είναι καθημερινές και η ανάγκη για τη διοργάνωση έκτακτων αιμοδοσιών είναι μεγάλη καθώς τραυματίες, ασθενείς και πολυμεταγγιζόμενοι συμπολίτες μας, χρειάζονται τη βοήθειά μας. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να συνδυάσουμε την ξεκούραση και τη χαλάρωση των διακοπών με το αίσθημα της ευθύνης και τις έννοιες της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς χάριν των συμπολιτών μας που στάθηκαν λιγότερο τυχεροί αυτό το καλοκαίρι.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, συνεχίζει τη διοργάνωση εξορμήσεων εθελοντικής αιμοδοσίας σε χώρους εκτός νοσοκομείων, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν προκύψει και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που χρειάζεται να μεταγγιστούν.

Για τους λόγους αυτούς, το ΕΚΕΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, διοργανώνουν  έκτακτη  Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Αυγούστου στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17), από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 14.30 μ.μ. και καλούν νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες  να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου.

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:

  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο
  • χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)
  • αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
  • τήρηση των αποστάσεων
  • τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132146716,  2132146726 (από 16/8 έως 18/8, 9.00-15.00).

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

  • Να είσαι 18-65 ετών
  • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες

#Εθνικό_Κέντρο_Αιμοδοσίας             #Υπουργείο_Υγείας