Γιατί να μείνεις σε μια τελειωμένη σχέση

Το σημερινό μας θέμα αφορά τις σχέσεις, και όχι δεν θα μιλήσουμε για την αρχή, τα γούτσου γούτσου και τον έρωτα τον παράφορο που δεν μας κάνει να βλέπουμε ουτε τη μύτη μας.

τελειωμένη σχέση

Μετά από ένα, συνήθως εύλογο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να εμφανίζονται συμπεριφορές και καταστάσεις που δύσκολα μπορούμε να τις διαχειριστούμε.

Γκρίνιες, ρουτίνα, μειωμένο ενδιαφέρον για τον άλλο και πολλά ακόμα. Όταν παρατηρείς ότι πλέον η σχέση σου έχει πέσει σε τέλμα, τι συμβαίνει και παραμένεις ενώ θα έπρεπε να της δόσεις ένα τέλος;;

1. Συνήθεια

ποιός μπορεί να νικήσει τη συνήθεια; έχεις μάθει τα χούγια του άλλου, εκείνος τα δικά σου, ξέρετε τι αρέσει και τι όχι στον καθένα και έχετε καθιερώσει έναν δικό σας κώδικα επικοινωνίας. Πολλές φορές παραμένουμε  στη σχέση γιατί δεν έχουμε την όρεξη να ξεκινήσουμε από την αρχή να γνωρίζουμε έναν άλλο άνθρωπο. Προτιμούμε τα σίγουρα και τα τεσταρισμένα. Όποιος έχει τάσεις αναζήτησης απλά ανοίγει φτερά και πηγαίνει σε άλλο λουλουδάκι. 


2. Φοβάσαι να μείνεις μόνος/η  

από τους πιο συχνούς λόγους που δεν φεύγουμε όταν είναι η ώρα μας είναι ο φόβος να μείνουμε μόνοι μας. Εχουμε μπει στη διαδικασία να στηριζόμαστε και να εξαρτόμαστε τόσο πολύ απο τον άλλο που μας είναι αδύνατο να σκεφτούμε τη ζωή μας ως μονάδα και όχι μέρος μιας ομάδας των δύο.  Η ανασφάλεια πως δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, οτι δεν θα μπορέσουμε να βρούμε άλλον άνθρωπο να ταιριάξουμε και ενα σωρό αλλά κόμπλεξ μας καθηλώνουν εκεί που είμαστε. Αν δεν μείνεις και λίγο μόνος σου να βρεις τον εαυτό σου και τα θέλω σου, θα καταλήξεις να είσαι ένα έρμαιο αυτού που ξέρει τι θέλει.


3. Καλό σεξ

το σεξ είναι ένας απο τους βασικούς παράγοντες για να πετύχει μια σχέση, σε συνδυασμό με την επικοινωνία. Εξαιτίας του, παραβλέπεις πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έκανες. Αν το μόνο που έχει μείνει σε μια σχέση είναι το σεξ, αξίζει να θυσιάσεις τα θέλω σου μονο για αυτό;;; 


4. Πιστεύεις οτι θα αλλάξει: ποτέ, κανείς, δεν άλλαξε. 

Η προσωπικότητα διαμορφώνεται σε μικρή ηλικία όπως και οι συμπεριφορές. Είναι τελείως λανθασμένη η αντίληψη οτι μπορούμε να αλλάξουμε τον αλλο. Οταν τον επιλέγαμε δεν βλέπαμε τα στραβά ή απλά τα αγνοούσαμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως έτσι είμαστε, έτσι είναι και ο άλλος. Αν μας αρέσει καλώς, αν όχι…. 


5. Δεν μπορούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα. 

Υπάρχουν φορές που ενώ νιώθουμε πως όλα είναι ωραια και καλά, κατι δεν μας κολλάει σωστά. Παρατηρούμε αλλαγές σε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα αλλά δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι φταίει και αρα δεν μπορούμε να ψάξουμε λύσεις. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις η επικοινωνία είναι το κλειδί, όταν όμως έχει χαθεί το κλειδί, το πρόβλημα υπάρχει, εκεί, άλυτο, και περιμένει. 


6. Οικονομικοί λόγοι. 

Αυτός ο λόγος εμφανίζεται σε ζευγάρια που συγκατοικούν και μοιράζονται, πέρα απο το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και τα γενικότερα έξοδα. Μεγάλο βήμα να αποφασισεις να μείνεις μαζί με τον άλλο και ακόμα μεγαλύτερο να τον αφήσεις και να μείνεις μόνος σου αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις . 


7. Τον/την αγαπάς. 

Τσακωμοί, φασαρίες, ζήλια, εγωισμοί, έλλειψη ρομαντισμού αλλά… Αγάπη. Ενα συναίσθημα που είναι πιο δυνατό απο τα υπόλοιπα. Μερικές φορές αυτό αρκεί για να συγχωρέσεις ή να συμβιβαστείς. Όπως λέει και μια ρήση “αν αγαπάς κάποιον πολύ αστον να φύγει, αν γυρίσει θα είναι πραγματικά δικός σου, αν όχι, δεν ήταν ποτέ δικός σου”. Καταπιέζοντας τον εαυτό σου να παραμένει σε μια άρρωστη σχέση, θα χάσεις τις ευκαιρίες σου για τις μαγικές στιγμές ευτυχίας που θα μπορούσες να είχες μακριά απο αυτόν τον άνθρωπο.