Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής, με δωρεά του ΙΣΝ

Στις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει και συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, κοστίζοντας τη ζωή σε συνανθρώπους μας, αφανίζοντας περιουσίες και αφήνοντας ένα τραγικό αποτύπωμα στη φύση, το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος (Π.Σ.) βρέθηκε πάντοτε και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες.

κέντρο εκπαίδευσης πυροσβεστικής

Στο ΙΣΝ, αναγνωρίζοντας πως, βοήθεια χρειάζονται και εκείνοι που ανταποκρίνονται διαρκώς σε κάθε έκκληση για βοήθεια, έχουμε διαθέσει τα τελευταία 26 χρόνια δωρεές συνολικού ύψους €41.000.000 για την ενίσχυση του έργου του Π.Σ.

Πιο πρόσφατα, μετά τις πυρκαγιές του 2018, προχωρήσαμε σε δωρεά €21 εκατομμυρίων που περιελάμβανε την κατασκευή του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής στη Νέα Μάκρη, την προμήθεια χιλιάδων μέσων ατομικής προστασίας και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εργασίες κατασκευής του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2022. Το Κέντρο Εκπαίδευσης δημιουργήθηκε στους χώρους της πρώην Αμερικανικής Βάσης στη Νέα Μάκρη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων. Το Κέντρο περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές. Στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Εκπαίδευσης έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training props) και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει και πρόσοψη κτιρίου, και ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυκατοικιών, με χρήση ειδικών κλιμάκων.

Τα τελευταία 26 χρόνια, από τη σύσταση του ΙΣΝ, το Ίδρυμα έχει δωρίσει στο Π.Σ. ένα ελικόπτερο Super Puma, το οποίο αξιοποιείται επί σειρά ετών και ιδιαίτερα στις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, καθώς και 15 πυροσβεστικά οχήματα. Το ΙΣΝ χρηματοδότησε επίσης την ανέγερση του Κέντρου Εκπαίδευσης της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), ενώ στο παρελθόν έχει στηρίξει επί σειρά ετών πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών του Π.Σ. σε θέματα δασοπυρόσβεσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολιτείας της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Κατά την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαίδευσαν με τη σειρά τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Ακόμη, το ΙΣΝ έχει ενισχύσει με δωρεές του εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας στην Κεφαλονιά και τη Σάμο.

Η βοήθειά μας όλα αυτά τα χρόνια δεν εξαντλείται στην απαραίτητη ενίσχυση του έργου του Π.Σ. για την πρόληψη αντίστοιχων μελλοντικών φαινομένων αλλά και στην αντιμετώπιση των συνεπειών μεγάλων καταστροφών, όπως συνέβη και στην περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια. Δρώντας άμεσα, ανακοινώσαμε την Πρωτοβουλία Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας και οργανώσαμε σειρά επισκέψεων και συζητήσεων με την τοπική κοινωνία, για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και να ακούσουμε από τους ίδιους τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας τα πραγματικά προβλήματα και ζητούμενα. Η συνολική μας συμβολή στο πεδίο, που ανήλθε συνολικά σε δωρεές ύψους περίπου 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, και που πρόσφατα παρουσιάστηκε αναλυτικά μέσω ενός εκτενούς οπτικοακουστικού οδοιπορικού, περιλαμβάνει συνεργασίες με πάνω από δέκα, τοπικούς αλλά και διεθνείς φορείς, για την υλοποίηση πληθώρας προγραμμάτων και δράσεων, με σκοπό τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, τη ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής, καθώς και την ενίσχυση δασοπυρόσβεσης και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων. Πολλές από τις δράσεις αυτές συνεχίζονται σήμερα και για το επόμενο διάστημα.

Με αφορμή την επερχόμενη ολοκλήρωση κατασκευής του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)», ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Οι δασικές πυρκαγιές αλλά και κάθε μορφής καταστροφή ή κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες τους και τη φύση, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ένα φαινόμενο που θα μας απασχολεί όλο και πιο συχνά, και δυστυχώς μπορεί και με τραγικές συνέπειες, στο μέλλον. Μπροστά στην καίρια συμβολή των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με κίνδυνο τη ζωή τους, αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, εξάσκηση και εξοπλισμό. Η στήριξή μας σήμερα αλλά και διαχρονικά αποτελεί μια μικρή ένδειξη της βαθιάς ευγνωμοσύνης μας για όλα όσα έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στη χώρα και σε όλους τους συνανθρώπους μας το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε: «Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Μάκρη αναβαθμίζει συστηματικά και ουσιαστικά την εκπαίδευση των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό το φιλόδοξο και εξαιρετικά αναγκαίο έργο έγινε πραγματικότητα χάρις στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πολύτιμη προσφορά του Ιδρύματος η οποία αποδεικνύει, για ακόμα μια φορά, ότι το ΙΣΝ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς. Για μας η ποιοτική εκπαίδευση των Πυροσβεστριών και Πυροσβεστών μας και η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης είναι πρώτη προτεραιότητα. Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανταποκρίνεται στις αυστηρότερες προδιαγραφές προσφέροντας μια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουν οι Πυροσβέστριες και Πυροσβέστες μας να ανταποκριθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά στις πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Κινήσεις όπως αυτές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε, συλλογικά, τη μεγάλη προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας μας έναντι των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, δήλωσε: «Εκτιμώντας ιδιαίτερα την προσφορά του ΙΣΝ, ενόψει και της παράδοσης στο Π.Σ. του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης, οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε και δημόσια για την έμπρακτη στήριξη και αναγνώριση του έργου των Ελλήνων Πυροσβεστών. Το υπερσύγχρονο αυτό εκπαιδευτικό κέντρο, που σχεδιάστηκε με βάση διεθνή πρότυπα, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα και πληρέστερα στο αντικείμενο της πυρόσβεσης και διάσωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα ενισχύσει την υπάρχουσα εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελώντας πολλαπλασιαστή ισχύος της αποτελεσματικότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και ταυτόχρονα ουσιαστική παράμετρο αύξησης του επιπέδου ασφάλειας του προσωπικού και των εθελοντών. Με την προσφορά σας αυτή αποδεικνύετε για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον σας για την ενίσχυση του τομέα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας και του Πυροσβεστικού Σώματος και πραγματώνεται τον κοινωφελή σκοπό σας. Σας ευχαριστούμε θερμά».