Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση – Νέος χρόνος, νέες ιδέες, νέες εμπειρίες

Το 2023 ξεκινάει με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση να υπόσχονται νέες ιδέες και νέες εμπειρίες για όλες τις ηλικίες. Αν είστε εκπαιδευτικοί ή μαθητές, πάρτε μέρος σε εργαστήρια που αποκαλύπτουν τα μυστικά των βιβλίων αλλά και στον Πανελλήνιο Ψηφιακό Διαγωνισμό που φέρνει κοντά τη γλυπτική του Γιανούλη Χαλεπά με τις νέες τεχνολογίες.

προγράματα ιδρύματος ωνάση

Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί με την τάξη σας το δικό σας podcast ή δείτε πώς οι «Οργανούληδες» μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντες των παιδιών του Δημοτικού. Ανακαλύψτε τη δύναμη της μουσικής, του ρυθμού και των μεικτών ομάδων παιδιών με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, ενώ αν είστε νέοι γονείς ή εργάζεστε με μικρά παιδιά, παρακολουθήστε με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών θετικής γονεϊκότητας για τα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού, που θα ορίσουν τόσο τη ζωή του όσο και τη δική σας μαζί του.

ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ

Με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία, από το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Σάββατο 28.01.2023 | 12:00-14:00

Απευθύνεται σε: Γονείς, γιατρούς, ειδικευόμενους γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και σε όποιον άλλον, επαγγελματία ή μη, έχει ενδιαφέρον να την παρακολουθήσει

Με στόχο την υποστήριξη των νέων γονέων και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», διοργανώνει την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών για την ανάπτυξη των παιδιών και την ενίσχυση της σχέσης τους με τους γονείς.

Το παιδί μου έχει αργήσει να μιλήσει; Πότε πρέπει να περπατήσει; Γιατί δεν με ακούει; Πρέπει να το τιμωρήσω ή όχι; Είμαι κακός γονέας; Τα πολλά «μπράβο» κάνουν τα παιδιά κακομαθημένα; Πείτε μου τι να κάνω για να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου!

Κανένας άνθρωπος δεν είναι προετοιμασμένος για τον σημαντικότερο –ίσως– ρόλο της ζωής του. Λένε, εξάλλου, πως γονέας δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι. Όσο αγχωτικό κι αν φαντάζει αυτό, την ίδια στιγμή μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά για όλους τους γονείς.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την υποστήριξη των νέων γονέων, το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», διοργανώνει την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών –που δημιούργησε κατά την περίοδο της πανδημίας και διαθέτει δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή– φιλοδοξώντας να στηρίξει τους γονείς στα πρώτα βήματα της κοινής τους πορείας με τα παιδιά τους.

Με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία, γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες της υγείας και της εκπαίδευσης, φοιτητές, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα αναμενόμενα «επιτεύγματα» των παιδιών, ή αλλιώς τα ορόσημα της ανάπτυξης, τους τρόπους ενίσχυσης των δεξιοτήτων των παιδιών, αλλά και έναν εναλλακτικό τρόπο γονεϊκότητας (good enough parenting), απαλλαγμένο από το βάρος του «τέλειου», του «λάθους» και της τιμωρίας, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση με βασική ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νένη Περβανίδου. Η παρουσίαση θα κλείσει με ερωτήσεις και συζήτηση του κοινού με την κυρία Περβανίδου.

Πρόγραμμα

12:00-12:10 | Καλωσόρισμα

Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια-Διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση

12:10-12:40 | Βασικές αρχές της ανάπτυξης του παιδιού

Νένη Περβανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην A΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

12:40-13:30 | Ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού

Καλλιόπη Τριανταφύλλου, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Επιστημονική Συνεργάτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ψυχολόγος Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Πειραιά Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.

13:30-14:00 | Ερωτήσεις – Συζήτηση με το κοινό

Συντονισμός: Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση

Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Κορίνα Δευτεραίου, Δέσποινα Μαρτή, Τζίνα Παπαμιχαήλ, Ελεάννα Σεμιτέλου

Χώρος: Με φυσική παρουσία στο Χωρέμειο Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» | Διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

Για τη συμμετοχή σας

Η συμμετοχή, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, είναι δωρεάν και πραγματοποιείται μέσω συμπλήρωσης της φόρμας εγγραφής.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.onassis.org/el/whats-on/presentation-positive-parenting-during-the-crucial-early-years

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σε συνεργασία με

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

HACK THE ART: ΓΙΑΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ

15.11.2022 – 31.05.2023

Απευθύνεται σε: Σχολικές ομάδες που ανήκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού υπό την επίβλεψη ενός επικεφαλής εκπαιδευτικού

Γνωρίστε τον κόσμο της ιστορίας της νεοελληνικής γλυπτικής και δημιουργήστε ψηφιακά έργα με έμπνευση τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά.

Ιστορία, τέχνη, φαντασία και νέες τεχνολογίες γίνονται εργαλεία για να διεκδικήσετε έπαθλα και εξοπλισμό για το σχολείο σας.

Μαθητές από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δημιουργικά τη μυθιστορηματική ζωή και το εμβληματικό έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά. Αξιοσημείωτα σχέδια, εκμαγεία, αριστουργηματικά γλυπτά, προσωπικά αντικείμενα, κατάστιχα και σπάνιο αρχειακό υλικό εισβάλλουν στη σκέψη και στην τάξη σας για να γίνουν κάτι νέο.

Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία της τέχνης και το χτες συναντούν τις νέες τεχνολογίες και τις ιδέες εφήβων για το πώς σήμερα μπορούν να γίνουν εφαρμογές εικονικής (VR) και επαυξημένης (AR) πραγματικότητας, ψηφιακά παιχνίδια και ψηφιακές ιστορίες.

Φτιάξτε τη δική σας σχολική ομάδα, εμπλουτίστε τις ιστορικές γνώσεις των μαθητών και μαθητριών σας και αφεθείτε στη δημιουργικότητα της νέας γενιάς δίνοντάς της την ευκαιρία να αναπτύξει νέες ψηφιακές δεξιότητες με έμπνευση έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες της Ελλάδας.

Κατεβάστε την προκήρυξη με τους όρους και τις προϋποθέσεις του μαθητικού διαγωνισμού

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης του διαγωνισμού

Δείτε το υλικό του διαγωνισμού στην πλατφόρμα Classroom

Αίτηση συμμετοχής σχολικής ομάδας | Αʹ φάση

Φτιάξτε την ομάδα σας και στείλτε την ψηφιακή σας πρόταση έως την Παρασκευή 10/02/2023 μέσω της πλατφόρμας https://classroom.onassis.org/course/index.php?categoryid=12

Χώρος: Διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

Πληροφορίες: Τ.: 210 3713000

E-mail: education@onassis.org

τουρισμός για όλους

Τουρισμός για όλους: πότε θα γίνει η επόμενη κλήρωση για το voucher των 150 ευρώ

ευρυδίκη βαλαβάνη

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: έδειξε την ταυτότητά της στον αέρα – ποια είναι η ηλικία της