Τσινοπέμπτη: πώς ξεκίνησε το έθιμο και τι γιορτάζουμε σήμερα

Μία βόλτα να κάνει κάποιος σήμερα στις γειτονιές της πόλης και θα μυρίσει παντού τσίκνα από κάθε λογής κρεατικά που ψήνει ο κόσμος για να γιορτάσει τη σημερινή ημέρα. Τι είναι όμως η Τσικνοπέμπτη και γιατί την γιορτάζουμε;

τσικνοπέμπτη

Η προέλευση αυτού του εθίμου είναι πολύ παλιά. Φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των
αρχαίων Ελλήνων. Ήταν τότε το φαγοπότι μία ιεροτελεστική πράξη που συμβόλιζε την ευφορία της γης την Άνοιξη.

Είναι επίσης, η Τσικνοπέμπτη, η αρχή, η έναρξη των εκδηλώσεων για την Αποκριά. Πέφτει πάντα τη δεύτερη εβδομάδα, αφού έχει ανοίξει το Τριώδιο. Την αποκαλούμε και “Κρεατινή” ημέρα, είναι μία ορθόδοξη ημέρα γιορτής, κατά την οποία καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες χοιρινού κρέατος. Οι Χριστιανοί,το ρίχνουν έξω επειδή θα ακολουθήσει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Μετά την Τσικνοπέμπτη, η δεύτερη Δευτέρα είναι η Καθαρά Δευτέρα που σηματοδοτεί και την έναρξη της Σαρακοστής.

Καλά να περάσετε όλοι απόψε!