ΕΚΠΑ: Elearning | Εγκληματολογία: Διεπιστημονική Προσέγγιση της Ανθρωποκτονίας για Επαγγελματίες του Πεδίου

Σκοπός του προγράμματος “Εγκληματολογία: Διεπιστημονική Προσέγγιση της Ανθρωποκτονίας για Επαγγελματίες του Πεδίου” είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων/ουσών σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διεπιστημονική προσέγγιση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας.

εγκληματολογία

Οι εκπαιδευόμενοι/ες θα κατανοήσουν σε βάθος την ποινική θεωρία και τους τρόπους αντιμετώπισης των ανθρωποκτονιών από το Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης, καθώς και τις ιδιαίτερες εγκληματολογικές διαστάσεις που λαμβάνουν συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως αυτές που θα μελετηθούν και θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναπτυχθούν μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες πεδίου ως προς την πρόληψη και τη διαχείριση θεμάτων που ανακύπτουν στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας και μελέτης του φαινομένου.

Από τη σκοπιά του ποινικού δικαίου, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα εξοικειωθούν με ζητήματα που άπτονται του νομικού πλαισίου, της ποινής και θα μελετήσουν, αφενός τις ειδικότερες διατάξεις που διέπουν κρίσιμα ζητήματα όπως η συμμετοχή, η άρση του αδίκου και του καταλογισμού, αφετέρου σχετική επιλεγμένη νομολογία ελληνικών δικαστηρίων. Εν συνεχεία, από τη σκοπιά της εγκληματολογίας, οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξετάσουν τις κυριότερες θεωρητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις αναφορικά τόσο με το έγκλημα της ανθρωποκτονίας όσο και με την κοινωνική αντίδραση απέναντι σε αυτό και τους δράστες του. Παράλληλα, θα εκπαιδευτούν στον τρόπο διατύπωσης επιστημονικών προτάσεων απέναντι σε ζητήματα που προκύπτουν από τη σύγχρονη έκφανση του φαινομένου, μέσα από την αξιοποίηση των κατάλληλων ερευνητικών πηγών. Από την πλευρά της μιντιακής προσέγγισης, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα εμβαθύνουν σε ζητήματα ορολογίας και σκιαγράφησης του προφίλ δραστών και θυμάτων σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών. Επιπρόσθετα, θα αναλυθούν ειδικές θεματικές με έμφαση στην εγκληματικότητα και τη θυματοποίηση ανηλίκων και γυναικών, ενώ, τέλος, θα παρουσιαστούν καλές και κακές πρακτικές ως προς την παρουσίαση υποθέσεων μεγάλου εγκληματολογικού ενδιαφέροντος.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους/ες Πανεπιστημιακής  Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και αλλοδαπής και σε απόφοιτους/ες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία. Αναλυτικότερα απευθύνεται σε εγκληματολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους, αστυνομικούς, δημοσιογράφους του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ και σε όσους/όσες ασκούν επαγγέλματα των οποίων το αντικείμενο σχετίζεται με το εγκληματικό φαινόμενο.