Συνέντευξη με τους Polkar!

ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ Polkar

Οι μεθυσμένοι χορευτές (και καθόλου φάλτσοι τραγουδιστές) ήρθαν να ταράξουν τις μουσικές σκηνές τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας με τις καταπληκτικές τους μελωδίες. Εμπνευσμένοι τόσο από τις παλιές Αθηναϊκές καντάδες, όσο και από πιο indiefolk μονοπάτια, η μουσική τους ξεχωρίζει και ξεσηκώνει. Ο ρυθμός και ο στίχος σε καθηλώνει και γράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη σου. Μιλήσαμε με τον πολυτάλαντο Γιώργο Παπαγεωργίου, και να τι μας είπε.

polkar1

Αρχικά, για να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, δώστε μας ένα μίνι ιστορικό της μπάντας. Πότε ξεκινήσατε και πως φτάσατε στο σήμερα.

Πριν από 3 χρόνια βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη για δουλειά. Είχα πάρει μαζί μου και ένα ukulele (το είχα παραγγείλει από το internet) και το γρατζουνούσα προσπαθώντας να μάθω να παίζω. Μετά από κάποιο καιρό practise άρχισαν σιγά σιγά να ξεπηδούν κάποιες μελωδίες και να βγαίνουν κάποια κομμάτια (Caribbean girl, Love me tonight, Το Τραγούδι της Καλής Παντρειάς). Τα έδειξα σε ένα φίλο μου (Γιάννης Κυρατσός ο μετέπειτα κιθαρίστας των Polkar) και έτσι κάπως σχηματίστηκε ένα σχήμα χωρίς όνομα στην αρχή (με τον Λάζαρο Πλιάμπα και τον Γιώργο Αβραμίδη, επίσης μετέπειτα μέλη των Polkar -ντραμς και τρομπέτα). Κάναμε ένα live στο Coo στη Θεσσαλονίκη και στο επόμενο live στο ίδιο μαγαζί ονομάσαμε πλέον τη μπάντα Polkar.

Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας;

Από ένα ταξίδι στη Σερβία. Ένα βράδυ βρισκόμασταν σε ένα υπόγειο μπαρ που λεγόταν “88”. Εκεί κάποια στιγμή μπήκε ένας μεθυσμένος που άρχισε να χορεύει μόνος του και να τραγουδάει με όλη του τη δύναμη. Ένας φίλος μας είπε πως σε μια ιδιωματική σλάβικη διάλεκτο αυτός ήταν ένας “Polkar”. Ένας μεθυσμένος χορευτής που τραγουδάει φάλτσα.

polkar3

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το πρώτο τραγούδι που γράψατε; Είχατε αποφασίσει από πριν το είδος που θέλατε να παίξετε ή προέκυψε στην πορεία;

Το πρώτο μου τραγούδι ήταν το “Caribbean girl”. Ακόμα έχω το ηχητικό ντοκουμέντο. Το τραγουδούσα μόνος μου με το ukulele μου, στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη. Προέκυψε κάπως αβίαστα, τα ακόρντα έφεραν σιγά σιγά μια μελωδία στη φωνή και στη συνέχεια το όλο εγχείρημα μου θύμισε χαβανέζικη μπαλάντα και έτσι αποφάσισα να γράψω μια φανταστική καντάδα σε ένα κορίτσι από την Καραϊβική.

Ποιος, θα λέγατε, είναι ο μουσικός στόχος των Polkar;

Να ξεφαντώνουν. Πραγματικά δεν έχουμε άλλο λόγο να παίζουμε τη μουσική μας εκτός από το να φτιάχνουμε ένα πάρτυ χωρίς έλεος για εμάς και για το κοινό που έρχεται στα live. Και ευτυχώς αυτό το τελευταίο καιρό συμβαίνει ανέλπιστα καλά!

polkar4

Η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά έγινε με δικά σας έξοδα, καθώς και με την υποστήριξη των θαυμαστών σας. Τι εμπειρίες αποκομίσατε από όλη αυτή τη διαδικασία;

Το ξεκινήσαμε κάπως με τη λογική “πηγαίνοντας και βλέποντας” και είδαμε γρήγορα ότι πολύς κόσμος μέσα από τη πλατφόρμα του groopio άρχισε να μας βάζει 10-20 καμιά φορά και 100 ευρώ για να μας ενισχύσει.. Συγκεντρώσαμε τελικά το ποσό που χρειαζόταν για να πληρώσουμε το στούντιο και φυσικά ευχαριστήσαμε έναν έναν όλους όσους μας βοήθησαν προσωπικά.. Σε μια εποχή που όλοι έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τη μουσική “τζάμπα” ήταν κάπως συγκινητικό όλο αυτό.

Πείτε μας δυο λόγια για το video clip του Caribbean girl. Ξεκινάτε μια εξωτική ρομαντική καντάδα και καταλήγετε σε ακολουθία πίσω από ένα φέρετρο.

Ε φυσικά! Τι πιο λογικό;

Θέλω να μου πείτε τις εντυπώσεις σας από την πρόσφατη εμφάνιση σας στη σκηνή του Fix Factory με headliners τους Αμερικανούς Beirut.

Για μένα ήταν κάτι σαν όνειρο όλο αυτό.. Υπάρχουν ακόμα στιγμές που αναρωτιέμαι αν το έζησα όντως. Οι Beirut είναι μια μπάντα που αποτελεί τεράστια έμπνευση για εμάς και ήταν ο λόγος να ασχοληθώ με το ukulele εξαρχής. Εκτός από εξαιρετικοί μουσικοί ήταν πολύ δοτικοί και ευγενικοί στο live, όπως και οι Daughter. Γενικά μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι, η διοργάνωση ήταν απλά καταπληκτική και τους αξίζουν πολλά μπράβο.

Για τους φίλους μας που δεν είχαν την ευκαιρία να σας δουν Live (ακόμα), θα μπορούσατε να τους δώσετε ένα teaser για το τι συμβαίνει στις εμφανίσεις σας;;

Μπορώ μόνο να σου πω ότι στο προηγούμενο live μας στο Tiki στην Αθήνα, κατά απαίτηση της μπάντας ο κόσμος προμηθεύτηκε σουτιέν και εσώρουχα και παίζαμε σουτιενοπόλεμο καθ όλη τη διάρκεια του live. Μεγάλες στιγμές…

Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που έχετε λάβει;

Η καλύτερη νομίζω ανήκει στον Άρη Δημοκίδη στη Lifo που έγραψε ότι το video clip από το “τραγούδι της καλής παντρειάς” ήταν το καλύτερο video clip που είχε δει εδώ και καιρό. Η χειρότερη είναι ενός χρήστη που θάβει το συγκεκριμένο video clip πιστεύοντας ότι μέσα από το clip προσβάλλουμε τα Θεία.

Τι καλό μας ετοιμάζετε για το μέλλον, τόσο δισκογραφικά όσο και από εμφανίσεις;

Τον Σεπτέμβρη (στις 25) θα επαναλάβουμε το live μας στο Tiki στην Αθήνα καθότι υπήρξε κόσμος που ήθελε να έρθει και δεν μπόρεσε να μπει. Επίσης δρομολογούμε κάποια live στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Παράλληλα το καλοκαίρι θα δουλέψουμε με τα παιδιά τα καινούργια μου τραγούδια και τον Οκτώβρη μπαίνουμε στο στούντιο για να γράψουμε το καινούργιο υλικό ώστε να βγει ο δίσκος μέσα στο χειμώνα. Και ίσως άλλα δύο νέα clip.