12 Πράγματα να δεις και να κάνεις στην Κωνσταντινούπολη – Β’ μέρος

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος θα το βρείτε εδώ

8) Κapali Carci και Αιγυπτιακή Αγορά

Λουκούμια, μπαχαρικά, ναργιλέδες, σουβενίρ και  ότι άλλο φανταστείτε θα τα βρείτε στις δύο κεντρικές αγορές της Πόλης. Η Αιγυπτιακή αγορά είναι ιδανική για να προμηθευτείτε μπαχαρικά, λουκούμια και ποικιλίες τσαγιού. Το Κapali Carci ή Μεγάλο  Παζάρι, είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες σκεπαστές αγορές του κόσμου. Αριθμεί περίπου 1500 μαγαζιά και αποτελείται από περισσότερες από 58 καλυμμένες οδούς.

Εδώ, μπορείτε να βρείτε κοσμήματα, χαλιά, δερμάτινα και είδη σουβενίρ. Οι κράχτες πολλοί, και παντού. Πολλά από τα προϊόντα είναι καλά και αξίζουν τα λεφτά σας. Υπάρχουν βέβαια και πολλές απομιμήσεις. Οπότε, καλό είναι να σιγουρευτείτε για το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε, πριν πληρώσετε. Επίσης, παζάρι είναι, οπότε μην χάσετε την ευκαιρία να παζαρέψετε! Προσοχή! Λόγω του μεγάλου αριθμού κόσμου και κινείται στην αγορά, να έχετε το νου σας στα υπάρχοντά σας.

9) Δείτε το ηλιοβασίλεμα από τη γέφυρα του Γαλατά.

Για τους ρομαντικούς της παρέας, έχουμε αυτήν την πρόταση. Η γέφυρα του Γαλατά βρίσκεται στον Κεράτιο κόλπο και ενώνει την παλιά πόλη με το σύγχρονο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτήν θα βρείτε πολλούς ψαράδες να ψαρεύουν, ενώ στην κάτω μεριά της υπάρχουν μαγαζάκια που μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε τη θέα. Το ηλιοβασίλεμα πάνω από τη Βασιλεύουσα είναι ικανό να σας καθηλώσει. Στην δεξιά μεριά της γέφυρας, φαίνονται η Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Σκεφτείτε τον ήλιο να δύει πίσω από αυτά τα επιβλητικά κτίσματα της Πολης.

10) Χριστιανικό οδοιπορικό στην Πόλη (Μονή της Χώρας, Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί, Παναγία των Βλαχερνών, Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Μονή της Χώρας

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε τα εξαιρετικά του ψηφιδωτά!

Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί

Η Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί είναι ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών” στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα. Στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ’ εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.

Παναγία των Βλαχερνών

Την 8η Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη ως τότε απειλή της ιστορίας της. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε σε συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».

«Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,

ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,

ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε.

Ἀλλ’ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,

ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,

ἵνα κράζω σοι• Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε».

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, που αναφέρεται και ως Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία, είναι η ονομασία της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης. Είναι ένα από τα αρχαιότερα κέντρα της χριστιανικής πατροπαράδοτης εκκλησίας και ιδρύθηκε ως «επισκοπή Βυζαντίου» από τον Απόστολο Ανδρέα. Ο σημερινός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι ο 270ος στη σειρά διαδοχής. Έδρα του Πατριαρχείου είναι ο Πατριαρχικός Οίκος του Φαναρίου, όπου βρίσκεται και ο Πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου (1599).

11) Δοκιμάστε τις τοπικές γεύσεις.

Δοκιμάστε σις κεμπάμπ, ντονέρ, λαχματζούν, γκιουζλεμέδες, μπαλίκ εκμέκ, λουκούμια, μπακλαβάδες και γενικότερα ότι βρείτε και σας γεμίσει το μάτι! Εξαιρετικές γεύσεις, με πολλά μπαχαρικά και ωραίους γαστρονομικούς συνδυασμούς! Τα μαγαζιά, παρουσιάζουν τα πιάτα τους στην βιτρίνα και έτσι προσελκύουν περισσότερο κόσμο με την εικόνα των φαγητών τους. Δοκιμάστε όσο περισσότερα μπορείτε και δεν θα χάσετε!

12) Τελειώστε τη μέρα σας στο χαμάμ.

Μετά από μια μέρα γεμάτη περπάτημα, φωτογραφίες, ξεναγήσεις, γεύσεις και αρώματα, ήρθε η ώρα να χαλαρώσετε σε ένα από τα πολλά χαμάμ της Πόλης. Η αίσθηση που σου αφήνει το χαμάμ με το μασάζ που ακολουθεί τους ατμούς και το αφρόλουτρο, είναι ιδανική για να κλείσετε τη μέρα σας χαλαρωμένοι και αναζωογονημένοι!

Δείτε εδώ ένα πολύ ωραίο βίντεο!