Οφέλη του τζόκινγκ για να παραμείνετε σε φόρμα και υγεία

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα οφέλη που έχει το τζόκινγκ τόσο για το σώμα όσο και για τη ψυχική σου υγεία.

οφελη τζοκινγκ

Τι ακριβώς είναι το τζόκινγκ;

Το τζόκινγκ είναι μια μορφή συνεχούς τρεξίματος ή τρεξίματος με σταθερό και αργό ρυθμό. Είναι πολύ πιο αργό από το τρέξιμο, αλλά είναι πιο γρήγορο από το περπάτημα. Ο κύριος σκοπός του τζόκινγκ είναι να διατηρήσετε το ρυθμό σας χωρίς να προκαλείτε μεγάλη πίεση στο σώμα. Αυτό είναι λιγότερο επιβαρυντικό για το σώμα, καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια και ως εκ τούτου, βοηθά στη διατήρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Λόγοι για τους οποίους το τζόκινγκ είναι καλό για εσάς

Το τζόκινγκ είναι μια ολοκληρωμένη προπόνηση και χρησιμεύει επίσης στην προετοιμασία του σώματος για μια έντονη προπόνηση και άλλες σωματικές δραστηριότητες. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το τζόκινγκ κάνει πολλά περισσότερα για το σώμα σας από το να βοηθά απλώς στην απώλεια βάρους.  Βοηθά στην οικοδόμηση αντοχής  στο σώμα χωρίς να είναι πολύ σκληρό. Δυναμώνει τους μύες και τα οστά και επίσης διατηρεί υγιή την καρδιά και το μυαλό.

Το τζόκινγκ βοηθά στην απώλεια βάρους

Με ένα μισάωρο τρέξιμο καίτε εύκολα περίπου 300 θερμίδες. Το τζόκινγκ ενισχύει τον μεταβολισμό και είναι πιο αποτελεσματικό από το απλό περπάτημα. Μια υγιεινή διατροφή μαζί με τακτικό τζόκινγκ θα λιώσει εκείνα τα επιπλέον εκατοστά που πάντα θέλατε να διώξετε. Το τζόκινγκ όχι μόνο καίει λίπος, αλλά σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε το βάρος σας.

Βελτιώνει την αντοχή των οστών

Το πλεονέκτημα του τζόκινγκ είναι ότι διατηρεί την υγεία των οστών. Όταν ξεκινάτε το τζόκινγκ, τα οστά αισθάνονται κάποιο  φορτίο. Δυναμώνουν τα οστά και αποτρέπονται τα οστικά τραύματα και οι τραυματισμοί. Βελτιώνει το πάχος των οστών και αποκρούει προβλήματα όπως η οστεοπόρωση, η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Κάνει επίσης τα οστά του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης πιο δυνατά.

Αναπτύσσει τους μύες

Το τζόκινγκ βοηθά το σώμα σας να γίνει πιο τονωμένο. Λειτουργεί στους μεγάλους μύες και τους αναπτύσσει. Είναι εξαιρετικό για τους μηριαίους μύες, τη γάμπα, τους γλουτιαίους μύες κ.λπ.

Διατηρεί το μυαλό υγιές

Το τζόκινγκ παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ατόμου. Όταν κάνετε τζόκινγκ, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες που σας βοηθούν να ανυψώσετε το πνεύμα σας και σας κάνουν να αισθάνεστε θετικά για τον εαυτό σας. Και αυτός είναι ο λόγος που νιώθετε ήρεμοι και αναζωογονημένοι μετά το τζόκινγκ.

Καλό για την καρδιά

Το τζόκινγκ είναι μια εξαιρετική καρδιαγγειακή προπόνηση που ενισχύει την υγεία της καρδιάς σας. Βοηθά στην αποφυγή καρδιακών προβλημάτων και ασθενειών. Το τζόκινγκ διασφαλίζει ότι το αίμα αντλείται πιο γρήγορα στην καρδιά και, έτσι, διατηρεί την αρτηριακή πίεση. Τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα είναι επίσης υπό έλεγχο.